Képzelj el óceánt, mely egy végtelen vízi piactér! Nyüzsögnek rajta a csónakok, hajók és mindenki a portékáját kínálgatja. Kerülgetik egymást, igyekeznek leendő vevőik szeme elé kerülni. A vásárlók, szolgáltatást keresők eközben kezüket napellenzőként használva próbálják megtalálni azt a hajót, amelyik pontosan azt kínálja, amire nekik szükségük van. Hogyan talál meg téged az, aki éppen a te portékádat vagy szolgáltatásodat keresi, ha nem vagy jelen legalább egy kis csónakkal azon az óceánon, amelyet internetnek hívnak? Valakinek meg kell építenie számodra azt a honlap hajót.

Csónakok

Hogyan válassz weboldal készítőt?

Google keresőAddig eljutottunk, hogy honlapra szükséged van. Hacsak nem vagy profi (vagy legalább műkedvelő) honlapkészítő, akkor keresned kell valakit, aki elkészíti számodra a weboldalt. Ez látszólag egyszerű feladat. Beírod a keresőbe, hogy weboldal készítés vagy weboldalkészítés (igazából így lenne helyes, de valamiért ezt még a Google sem tudja) és egy másodperc alatt sok-sok találat jelenik meg a monitorodon. Igen ám, de hogyan válassz a sok közül? Jó lesz az első, vagy inkább nézz végig legalább 3 oldalnyi ajánlatot?
Ha csak úgy találomra kiválasztasz valakit, nem valószínű, hogy éppen őt keresed. Lehet profi az illető, de megfizethetetlen vagy épp ellenkezőleg. Megfizethető, de csapnivaló munkát végez. Van aki ingyen weboldalt, ingyen tárhelyet, ingyen domain nevet ígér, aztán a végére kiderül, hogy újra igazolódott a régi mondás: Nincs ingyen ebéd.

Érdemes a találati listában megjelenő vállalkozások közül többet is megnézned. Igyekezz kideríteni, milyen színvonalon űzi az ipart! Ha már azzal a weboldallal is komoly gondok vannak, ahová a hirdetése vitt, érdemes tovább állnod. Akkor is, ha egyetlen referenciát sem látsz. Vagyis nincs legalább egy kép, egy link olyan oldalra, amelyet ő (ők) készített.
Fontosak az árak is és az is, mit takar számára a "weboldal készítés" fogalma. Mi az, amit vállal?

 

Mit csinál az, aki weboldalt készít?

KódJó esetben mindent, ami szükséges ahhoz, hogy az elkészült honlap használható, szép és hasznos legyen.
Megtervezi számodra a weblapot és el is készíti. Ráadásul úgy építi fel az oldalt, hogy a kereső meg is találja majd. Vannak akik elkészítik számodra a logót és akár a névjegykártyát is, de ezt nem mindegyikük vállalja be. Ha olyan vállalkozót választasz, aki nem vállalja a munkának ezt a részét, akkor másik szakembert kell először keresned: webgrafikust, webdizájnert. Utóbbi elkészíti számodra a honlap tervét is. Ezzel persze növekednek valamelyest (jócskán) a költségeid.
Hogy a terv egyáltalán elkészülhessen, neked kell elmondanod, leírnod a tervező számára, mit szeretnél majd kezdeni a weboldallal és hogy milyen tartalom lesz rajta. Nagyjából. Nem mindegy ugyanis, hogy csak egy bemutatkozó oldalt szeretnél vagy mondjuk webáruházat akarsz üzemeltetni.
Az elkészült terv alapján fogják megépíteni a honlapodat. Szükséged lesz egy tárhelyre, ahová feltöltik majd és persze kell egy domain név is. Ezeket neked kell intézned, de valószínűleg ehhez is kapsz segítséget, tanácsot attól, aki a weboldalt készíti.
Amikor kész az oldal, valahogyan meg is kell találnia a keresőnek. A keresőmarketing már egy másik szakma. Azt ugyanakkor elvárhatod a honlap készítőjétől is, hogy technikailag legalább ebből a szempontból rendben legyen a weboldalad.

A bejegyzés trackback címe:

https://szolgalatodra.blog.hu/api/trackback/id/tr7715399024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása